Sledujte pravidelně informace o probíhajících akcích v naší vinotéce...
Zaregistrujte se pro zasílání pozvánek
Jméno: | |
Příjmení: | |
Mail: | |
Víno je nápoj velice společenský, a proto i jeho servírování se podřizuje daným pravidlům.
Otevření a nalévání vína
Zátku vytahujeme pomalu, protože rychlým vytažením vnikne do láhve vzduch a vytvoří se bubliny. Po vytažení zátku i hrdlo láhve otřeme. Doporučujeme také přičichnout k vytažené zátce, poznáte-li zdravou vůni, je všechno v pořádku. Otevřenou láhev uchopíme do plátěného ubrousku a dáváme při nalévání velký pozor abychom víno neukápli. Ti zkušenější z vás můžou po naplnění sklenice láhev rychle otočit, takže nedojde u tomu že by nějaká víno ukáplo. Naléváme vína pravou rukou a vždy z pravé strany stolovníka.Dodržujeme vždy pořadí v jakém naléváme:
Pozn. pokud víno nalévá přímo hostitel, nalije první trochu vína sobě a pak ostatním zleva a nakonec dolije do své sklenice.
Láhev po nalití všem zúčastněným opětovně nezátkujeme. Pokud budete podávat nový druh vína, přineste i čisté sklenice, a to i případě že jsou vína stejné barvy.Pokud servírujete více druhů vín platí tyto zásady:
Víno naléváme do správného typu sklenice
Servírování vína má svoje pravidla a asi nebylo by zrovna nejvhodnější, kdybychom víno servírovali v nevhodných či nevkusných skleničkách.
Sklenice by měla sama o sobě navodit příjemnou atmosféru a platí zásada, že víno se nemá pít, ale vychutnávat! Barevné sklenky jsou naprosto nevhodné, neboť zkreslují barvu vína, rovněž „tlustostěnné“ sklenice nejsou vhodné.
Pozor na hlavní zásadu-sklenice musí být vždy čistá a suchá.
Ideální teplota podávaného vína
Velice důležitá a často podceňovaná je teplota podávaných vín.
Pozn.Každý výrobce vína ovšem doporučuje svou ideální teplotu vína a je vhodné se tím řídit.
Dekantace
Dekantací se rozumí přelití vína z láhve do karafy, tak by bylo víno odděleno od usazeniny, která zůstane v láhvi. Přelévání vína do karafy by mělo proběhnout pod dostatečným osvětlením, jakmile se usazenina objeví v blízkosti hrdla, přelévání se zastaví. Den před podáváním by proto mělo víno stát ve svislé poloze, aby se částice usadily na dně láhve. U ročníkových bílých vín se setkáváme s krystalickou usazeninou, kterou tvoří vysrážená sůl kyseliny vinné – tzv. vinný kámen. Usazenina se tvoří vlivem nižších skladovacích teplot. Jedná se o neškodnou, těžkou usazeninu pevně přilnutou k láhvi, kterou není potřeba dekantací oddělovat.Do karafy přeléváme také mladá červená vína, která při styku se vzduchem rozvinou své aroma. V případě, že nemáme doma karafu stačí pro zakulacení a změkčení tříslovin mladého červeného vína otevřít láhev hodinu až dvě před servírováním.
Způsob servírování vínaPlatí obecné pravidlo:
Víno zpravidla naléváme zprava a neplníme skleničku hostovi až po okraj, ale maximálně 1 cm od konce okraje sklenice.Podávání šumivých vín
Pro případ nehody, máme láhev nakloněnou šikmo a opačnou stranou než sedí hosté.Inspirace na www.vino-radce.cz